ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
24/12/2018Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς (ΗΕΩ)
16/01/2019-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
-ΤΥΠΟΙ
-ΔΙΑΓΝΩΣΗ
-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
-ΑΝΑΡΡΩΣΗ
γενικά
Ο οφθαλμικός έρπης είναι μια ιογενής λοίμωξη του οφθαλμού που την προκαλεί ο : herpes simplex virus (HSV). Μπορεί να προκαλέσει συχνά επιθηλιακή κερατίτιδα και επηρεάζει τον κερατοειδή (το τζάμι του οφθαλμού μας) καθώς και τα βλέφαρα .
Στην ποιο συχνή του μορφή ο έρπης προκαλεί :
-Πόνο
-Φλεγμονή
-Ερυθρότητα (περικεράτια ένεση)
-Καταστροφή της επιφάνειας του κερατοειδή
Η λοίμωξη με τον ΗSV στα βαθύτερα μεσαία στρώματα του κερατοειδή που ονομάζονται στρώμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές που μπορεί να φθάσουν μέχρι σοβαρή απώλεια της όρασης
Ο οφθαλμικός έρπης μπορεί ν αντιμετωπισθεί με αντί- ιικά φάρμακα.
Ο οφθαλμικός έρπης είναι από τις ποιο συχνές αίτιες για σοβαρή απώλεια όρασης ακόμα και τύφλωσης σε ορισμένες περιπτώσεις σε ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης . Με την κατάλληλη θεραπεία όμως μπορεί να ελεγχθεί και η ζημιά στον κερατοειδή να ελαχιστοποιηθεί.
Συμπτώματα του οφθαλμικού έρπη
Τα τυπικά συμπτώματα του Ο. Έρπη περιλαμβάνουν:
- Οφθαλμικό πόνο
- Ευαισθησία στο φως
- Θολή όραση
- Δακρύρροια
- Βλεννώδεις εκκρίσεις
- Κόκκινο ερυθρό οφθαλμό
- Ερεθισμένα βλέφαρα (βλεφαρίτιδα)
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο Ο. Ερπης προσβάλλει τον ένα οφθαλμό μόνο.
Οφθαλμικός έρπης και επιπεφυκίτιδα
Πολλές φορές από λάθος ο ασθενής μπορεί να μπερδέψει την επιπεφύκιτιδα με τον οφθαλμικό έρπη και το αντίστροφο. Και οι δυο αυτές καταστάσεις μπορεί να προκληθούν από ιό αλλά η επιπεφύκιτιδα μπορεί να προκληθεί και από βακτήρια , αλλεργίες και χημικά.
Ένας έμπειρος οφθαλμίατρος είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις διαφορετικές αυτές μεταξύ τους καταστάσεις θέτοντας την σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Τύποι της ερπητικής κερατίτιδας
Ποιο συχνά είναι η επιθηλιακή κερατίτιδα , εδώ ο ιός είναι ενεργός στην επιφανειακή πρώτη στιβάδα του κερατοειδή , γνωστή ως επιθήλιο.
Ο οφθαλμικός έρπης μπορεί να προσβάλει και τις ποιο βαθιές στιβάδες του κερατοειδή , γνωστή ως στρώμα , και εδώ μιλάμε για μια κερατίτιδα του στρώματος , η οποία και είναι ποιο σοβαρή από την επιθηλιακή κερατίτιδα , διότι μπορεί να να κάνει τόση ζημιά στον κερατοειδή ώστε να μειώσει την όραση του ασθενή.
Ο οφθαλμικός έρπης είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης από τον (HSV) ιό του απλού έρπη που μπορεί να μολύνει τόσο τον οφθαλμό όσο και τα βλέφαρα.
Υπολογίζεται οι το 90% των ενήλικων έχει εκτεθεί στο ιό (HSV) έως την ηλικία των 50 . στον οφθαλμό ο έρπης , HSV-1 , επηρεάζει αυτά τα τμήματα:
- Βλέφαρα
- Κερατοειδή (το τζάμι του οφθαλμού)
- Αμφιβληστροειδή
- Επιπεφυκότα (την μεμβράνη που καλύπτει τον βολβό και τα βλέφαρα από την εσωτερική πλευρά)
Ο οφθαλμικός έρπης δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, μπορούμε να έρθουμε σ επαφή μαζί του μέσα από την άμεση δερματική επαφή και υγρά από τον ασθενή που έχει ενεργή νόσο με HSV-1. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων σχετίζεται με τον τύπο 2 HSV και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος.
Όταν εκτεθούμε μια φόρα στον HSV, δεν μπορούμε να τον εξαφανίσουμε εντελώς από το σώμα μας. Ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και τον ανοσοποιητικό μας τον κρατά ανενεργό αλλά από καιρό σε καιρό ενεργοποιείται και προκαλεί την λοίμωξη. Ο κίνδυνος μετάδοσής του ιού σ ένα άλλο άτομο είναι πολύ χαμηλός παρόλα αυτά τα αντί- ιικά φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.
Πόσο συχνός είναι ο οφθαλμικός έρπης
Υπολογίζεται ότι 20,000 νέες οφθαλμικές προσβολές από έρπη εμφανίζονται στις Η.Π.Α για παράδειγμα. Ο οφθαλμικός έρπης είναι ελαφρώς ποιο συχνός σε άνδρες απ ότι σε γυναίκες .
Διάγνωση του οφθαλμικού έρπη
Αν έχετε σύμπτωμα όπως αναφέρθηκαν προηγούμενος τότε πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα ένα οφθαλμίατρο γιατί η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της όρασης σας .
Για την διάγνωση ο ιατρός σας θα σας ρωτήσει σχετικά με την έναρξη της νόσου τα συμπτώματα , και αν είχατε στο παρελθόν παρόμοια συμπτώματα.
Ο ιατρός σας θα εκτιμήσει έπειτα από την εξέταση του οφθαλμού σας , την όραση τον ευαισθησία στο φως και τις οφθαλμικές κινήσεις. Στην συνέχεια θα πραγματοποιήσει το τεστ με την , Φλουορεσκεΐνη (Fluorescein) για τον έλεγχο της οφθαλμικής επιφανείας , για τυχόν έλκη από τον ιό και την χαρακτηριστική τους εικόνα.
Θα χρειασθεί να σας ρίξει σταγόνες για να προκαλέσει μυδρίαση (διάταση την κόρης του οφθαλμού ) για να πραγματοποίηση βυθοσκόπηση για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδή για τυχόν βλάβες.
Αν η διάγνωση είναι δύσκολη από τ αντικειμενικά ευρήματα μπορεί ο ιατρός να πάρει υλικό από τον οφθαλμό και να το στείλει στο μικροβιολογικό εργαστήριο για έλεγχο και διάγνωση , ένας αιματολογικός έλεγχος για αντισώματα κατά του ιού δεν θα βοηθούσε στην διάγνωση γιατί όλοι κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν εκτεθεί στον ιό.
θεραπεια
αν ο ιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε οφθαλμικό έρπη πρέπει ν αρχίσετε θεραπεία άμεσα με αντί- ιικά φάρμακα .η θεραπεία διαφέρει λίγο αν πρόκειται για την επιθηλιακή ή την κερατίτιδα στρώματος (βαρύτερη μορφή).
Θεραπεία επιθηλιακής κερατίτιδας.
Η μόλυνση από τον HSV στο επιθήλιο του κερατοειδή υποχωρεί συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες , η αντί- ιικά αγωγή μειώνει της βλάβες στον κερατοειδή και την πιθανή απώλεια ορασης . ο ιατρός σας θα καθορίσει την θεραπεία είτε με κολλύρια είτε με αγωγή από το στόμα .
Μια τυπική θεραπεία περιλαμβάνει αγωγή με φαρμακευτικές ουσίες όπως ακυκλοβίρη (acyclovir) – βαλακυκλοβίρη (valaciclovir) και άλλα. Καλά ανεκτές από τον οφθαλμό.
Ο ιατρός μπορεί να <<σκουπίσει>> τον κερατοειδή σας με ένα Βαμβακοφόρο στυλεό για ν αφαιρέσει τα παθολογικά κύτταρα η διαδικασία αυτή λέγετε . νεαροποίηση τραύματος .
Κερατίτιδα στρώματος θεραπεία
Αυτός ο τύπος λοίμωξης από τον HSV επιτίθεται στα βαθύτερες στιβάδες κυττάρων του κερατοειδή που ονομάζονται στρώμα του κερατοειδή. Η μορφή αυτής της κερατίτιδας μπορεί να κάνει ουλές στο στρώμα του κερατοειδή και απώλεια όρασης , η θεραπεία με αντί- ιικά φάρμακα και η χρήση στεροειδών , βοηθά στην μείωση της ζημίας στο στρώμα του κερατοειδή.
Ανάρρωση από τον οφθαλμικό έρπη
Στην διάρκεια της θεραπείας μπορεί να χρειασθεί να βάζετε σταγόνες συχνά έως και 5 φορές την ημέρα .
Θα χρειασθεί μια θεραπεία 10-14 ημέρων που μπορεί να συνδικάζεται με αγωγή από το στόμα..
Η βελτίωση επιτυγχάνεται σε 2 με 5 ημέρες και τα συμπτώματα να υποχωρήσουν σε 2 εβδομάδες περίπου.
Έπειτα από την πρώτη προσβολή από τον οφθαλμικό έρπη ένα 20% των ασθενών μπορεί να έχουν μια προσβολή , μέσα στον επόμενο χρόνο , αν τυχόν υπάρχουν συχνές προσβολές ίσως χρειασθεί χρόνια αγωγή αν και είναι σπάνιο να συμβεί αυτό .
Οι συχνές προσβολές μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο κερατοειδή όπως :
- Έλκη (ουλές)
- Ανωμαλίες στην οφθαλμική επιφάνεια
- Διάτρηση έπειτα από τήξη του κερατοειδή
Αν ο κερατοειδής έχει μεγάλη ζημία και αυτό συνοδεύεται από μεγάλη απώλεια όρασης μπορεί να χρειασθεί και μεταμόσχευση του (keratoplasty).
Συμπερασματικά
Αν και ο έρπης δεν είναι απόλυτα θεραπεύσιμος και δεν μπορεί να επιτευχθεί εκρίζωση του από το σώμα μας μπορούμε να ελαττώσουμε την ζημία στο οφθαλμό μας κατά την έξαρση του αν με τα πρώτα συμπτώματα επισκεφθούμε τον γιατρό μας , διότι όσο ποιο σύντομα ξεκινήσουμε την θεραπεία τόσο μειώνεται η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών από τον κερατοειδή μας.