ΚαταρράκτηςOriginally Posted on 18/12/2018, last updated on 20/06/2023 and reposted on 03/03/2023
03/03/2023ΠΤΕΡΥΓΙΟ
14/07/2023(Μυγάκια και Λάμψεις στα Μάτια)
Τα μυγάκια είναι μικρές κηλίδες, στίγματα, γραμμές ή σχήματα, τα οποία υπεισέρχονται στο οπτικό πεδίο και δίνουν την αίσθηση ότι επιπλέουν μπροστά από το μάτι. Αν και δίνουν την αίσθηση μάλλον μακρινών αντικειμένων, στην πραγματικότητα είναι σκιές από κύτταρα και ίνες μέσα στο υαλώδες σώμα του ματιού (που έχει την υφή ζελέ).
Τα μυγάκια είναι συνήθως μεμονωμένα φαινόμενα, που παρατηρούνται και σε περιπτώσεις εντελώς κανονικής όρασης. Παρόλα αυτά, αν γίνονται όλο και συχνότερα και συνοδεύονται από λάμψεις, εκρήξεις ή “αυλακιές” από φως, που μοιάζουν με τα “αστεράκια” που βλέπει κανείς μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι, μπορεί να είναι σημάδι πιθανής επικείμενης αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να συμβουλευτεί κανείς ένα ειδικό στην φροντίδα της όρασης.
Σε νεότερες ηλικίες, κάτω των 45, τα μυγάκια και οι λάμψεις στην όραση συνήθως οφείλονται σε παράγοντες που δε σχετίζονται άμεσα με τα μάτια, όπως για παράδειγμα το έντονο άγχος, η συναισθηματική φόρτιση, η σωματική κόπωση, η υπογλυκαιμία, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η έλλειψη ύπνου. Υπάρχουν και κάποια φλεγμονώδη σύνδρομα των ματιών, που είναι πιο συχνά σε νέες, μυωπικές γυναίκες και μπορεί να προκαλέσουν μυγάκια ή και λάμψεις στην όραση, αλλά αυτά είναι σχετικά σπάνια.
Πού Οφείλονται τα Μυγάκια και οι Λάμψεις;
Το υαλοειδές έχει πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του ματιού κατά την εμβρυϊκή ζωή, μετά τη γέννηση όμως όχι μόνο δεν έχει λειτουργικό ρόλο, αλλά αντιθέτως είναι η αιτία πολλών παθήσεων των ματιών. Το gel αυτό μετά την ηλικία των 45 αφυδατώνεται, συρρικνώνεται και αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή. Η αποκόλληση αυτή του υαλοειδούς είναι κάτι φυσιολογικό για το μάτι, συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 45 και προκαλεί σχεδόν πάντα μυγάκια ή και λάμψεις στην όραση.
Το υαλώδες υγρό μπορεί να συρρικνωθεί και να σχηματίσει μικρά ογκίδια συμπαγούς μάζας. Αυτά τα ογκίδια μπορούν να ρίχνουν σκιές στον αμφιβληστροειδή και οι μορφές και τα σχήματα που προκύπτουν αναφέρονται ως «μυγάκια».
Πολλές φορές, κατά την διαδικασία συρρίκνωσης του υαλώδους, παραμένει ένα μέρος του προσκολλημένο στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος είναι σα να το “σέρνει”. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από την κίνηση των νευρικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς είναι δυνατόν να προκαλεί την αίσθηση ότι το μάτι βλέπει λάμψεις.
Ο μεγάλος κίνδυνος
Το ανησυχητικό σημείο είναι ότι σε ένα 5% των ανθρώπων το gel αυτό είναι ισχυρά προσκολλημένο στον αμφιβληστροειδή και μπορεί να προκαλέσει ρωγμή στον αμφιβληστροειδή κατά τη διαδικασία της αποκόλλησής του. Η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς είναι πολύ σοβαρή πάθηση του ματιού: εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με εφαρμογή laser γύρω από τη ρωγμή, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να περάσει υγρό μέσα από τη ρωγμή προς το χώρο κάτω από τον αμφιβληστροειδή και να τον ανασηκώσει προκαλώντας αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς συνιστά βαρύτατη πάθηση των οφθαλμών και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα χειρουργικά από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, οδηγεί στην τύφλωση.
Η νεότερη χειρουργική θεραπεία της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς συνίσταται στην αφαίρεση του υαλοειδούς, που είναι ο αιτιοπαθογενετικός παράγοντας της νόσου, τη θεραπεία των ρωγμών με laser ή κρυοπηξία και στο τέλος ένεση αερίου ή σιλικόνης μέσα στο μάτι. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται υαλοειδεκτομή, γίνεται σήμερα με πολύ μικρές τομές στο μάτι, που δε χρειάζονται ράμματα, και ο ασθενής δε χρειάζεται να νοσηλευτεί, αλλά παίρνει εξιτήριο μία ώρα μετά την επέμβαση.
Επειδή, όμως, η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οφθαλμών μας κάθε άτομο μετά την ηλικία των 45 να απευθύνεται επειγόντως σε οφθαλμίατρο εάν διαπιστώσει στην όρασή του μυγάκια ή λάμψεις. Με αυτόν τον τρόπο, εάν υπάρχει ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, αυτή θα διαγνωστεί και θα θεραπευτεί έγκαιρα, πριν ακόμα προκαλέσει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και οι πιθανότητες να σωθεί η όραση του ασθενούς θα είναι πολύ περισσότερες
Συμπτώματα που Σχετίζονται με τα Μυγάκια και τις Λάμψεις στα Μάτια
Μυγάκια:
- Εμφάνιση μαύρων σχημάτων και γραμμών στο οπτικό πεδίο
- Συχνή εμφάνιση σχημάτων που μοιάζουν με τούφες και εξαφανίζονται σχεδόν ακαριαία
Λάμψεις στο Μάτι:
- Εμφάνιση εκρήξεων ή αυλακιών φωτός στο οπτικό πεδίο
- Πιθανή εμφάνιση έκρηξης σε μια μικρή περιοχή του οπτικού πεδίου είτε αρκετών εκρήξεων σε μια ευρύτερη περιοχή
Μέθοδοι Αντιμετώπισης για τα Μυγάκια και τις Λάμψεις στα Μάτια
Συνήθως, τα μυγάκια δεν είναι σημάδι για τίποτα επικίνδυνο και το απλό κοίταγμα προς τα πάνω ή προς τα κάτω μπορεί να τα απομακρύνει από το οπτικό πεδίο. Παρόλα αυτά, αν συνοδεύονται και από λάμψεις στα μάτια, μπορεί να είναι σημάδι αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια της όρασης. Για το λόγο αυτό, συνιστάται σε όποιον βλέπει λάμψεις να προγραμματίσει τάχιστα μια εξέταση των ματιών του από τον ειδικό στην φροντίδα της όρασης που τον παρακολουθεί.
Republished by Blog Post Promoter