ΥΠΟΣΦΑΓΜΑOriginally Posted on 09/01/2019, last updated on 20/06/2023 and reposted on 30/05/2022
30/05/2022Τι είναι το γλαύκωμα;Originally Posted on 08/10/2020, last updated on 20/06/2023 and reposted on 05/12/2022
05/12/2022Η νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας είναι ένα πολύ συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα των ασθενών που επισκέπτονται το ιατρείο μου.
Οι ασθενείς αναφέρουν “κουρασμένα ή βαριά” μάτια. Αν όμως ρωτήσω τι εννοούν όταν λένε «κουρασμένα ή βαριά» μάτια αναφέρουν πλήθος συμπτωμάτων, όπως…κάψιμο, τσούξιμο, φαγούρα, παροδική θόλωση της όρασης και κυρίως ότι στα μάτια τους αισθάνονται ότι έχουν κάτι σαν σκουπιδάκια, ή άμμο. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται στο τέλος της ημέρας ή ακόμα πιο συχνά προς το τέλος της καθημερινής επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως επίσης μετά από διάβασμα ή χρήση υπολογιστή.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΚΡΥ
Το δάκρυ έχει μηχανική και λιπαντική δράση. Μας προστατεύει από βλαβερά βακτηρίδια, αλλεργιογόνα και άλλες ερεθιστικές ουσίες και παράλληλα λιπαίνει και θρέφει την πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού.
Το ανθρώπινο δάκρυ γνωρίζουμε σήμερα ότι αποτελείται από 3 στιβάδες μια βλεννώδη μια υδαρή και μια λιπώδη , όποια από τις τρεις πάσχει , πάσχει και όλο το σύνολο,
Το δάκρυ στον οφθαλμό δίνει «ζωή» στον κερατοειδή μας , ο φακός αυτός με 56 διοπτρίες περίπου δύναμη το «τζάμι» του ματιού μας , όπως συνηθίζουμε να το λέμε , λόγο τις ιδιομορφίας του πρέπει να είναι διαυγές στο φως , δεν έχει επάνω του αιμοφόρα αγγεία , όλα τ αγγεία σταματούνε στον λευκό χιτώνα δίπλα του , ο ιστός αυτός λοιπόν λαμβάνει οξυγόνο , άμυνα σε μικρόβια , τροφή , και μεταβολισμό μόνο μέσα από το δάκρυ , σε αντίθεση με τ αγγεία που δεν έχει ο κερατοειδής μας βρίθει νεύρων το παραμικρό που θα τον ενοχλήσει θα το νιώσουμε αμέσως , και είναι προικισμένος από την φύση , να υπάρχει αντανακλαστικό από τον εγκέφαλο για να τον βοηθήσει.
Ο κερατοειδής μας λοιπόν χρειάζεται το δάκρυ σε ποσότητα και ποιότητα επάνω του.
Αν αυτό δεν υπάρχει ή αν κατά την διάρκεια της ημέρας και της εργασίας μας μειώνεται , τότε αρχίζουν οι ενοχλήσεις.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της Ξηροφθαλμίας;
- Κοκκίνισμα των ματιών, ερεθισμός
- κάψιμο ή φαγούρα
- Θολή όραση, ειδικά στο τέλος της ημέρας ή μετά από έντονη προσπάθεια εστίασης σε μία εργασία
- Δυσανεξία στη χρήση φακών επαφής
- «Κουρασμένα» μάτια
- Αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια
- Αυξημένος ερεθισμός από τον αέρα ή τον καπνό
- Ευαισθησία στο φως
- Έντονη δακρύρροια η οποία οφείλεται στη διαταραχή της ποιότητας των δακρύων Που οφείλεται η Ξηροφθαλμία;
Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι πολυπαραγοντικό.
Η παραγωγή των δακρύων ελαττώνεται με την πάροδο των ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Αυτοάνοσα νοσήματα όπως σύνδρομο SJOGREN
Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για εμφάνιση Ξηροφθαλμίας αποτελούν οι τα Δερματικά νοσήματα (ροδόχρους ακμή)
οι Ορμονικές διαταραχές
οι παθήσεις των Βλεφάρων
χρήση φαρμάκων
έλλειψη βιταμίνης Α
χρήση φακών επαφής κ.α.
ΣΥΧΝΕΣ EΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
Ένα από τα πιο συχνά παράπονα όσων ασθενών επισκέπτονται το Ιατρείο μου είναι Η καταπόνηση των ματιών που συνήθως οφείλεται στη χρήση υπολογιστή είναι εξαιρετικά συχνή αιτία και πονοκεφάλων.
Η κόπωση στον υπολογιστή είναι πιο έντονη για τους χρήστες φακών επαφής. Εκτός από τη μείωση της ακούσιας συχνότητας βλεφαρισμού (5 αυτόματοι βλεφαρισμοί σαν ριπή το δευτερόλεπτο) κατά την προσήλωση στην οθόνη, που δημιουργεί συμπτώματα ξηροφθαλμίας, συνήθως οι φακοί επαφής δεν συμπεριλαμβάνουν τη διόρθωση του αστιγματισμού, γεγονός που επιτείνει όποια συμπτώματα. Η χρήση τορικών φακών επαφής από προηγμένα υλικά αποτελεί την ιδανική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η ύπαρξη διαθλαστικού σφάλματος όπως η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός όπως επίσης η πρεσβυωπία είναι οι πιο συχνοί λόγοι κούρασης.
Ένας άλλος συχνός λόγος κούρασης των ματιών είναι οι διαταραχές της δακρυϊκή στοιβάδας, όπως συμβαίνει στην ξηροφθαλμία ή την βλεφαρίτιδα. Τα δάκρυα εξασφαλίζουν την λίπανση των ματιών και κάθε διαταραχή τους προκαλεί συμπτώματα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Ερευνα που έγινε, έδειξε ότι δεν κουράζει τα μάτια μόνο η οθόνη του υπολογιστή αλλά και άλλες παράμετροι όπως οι εργασιακές σχέσεις του συγκεκριμένου ατόμου, καθώς και η ψυχολογική του κατάσταση. Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 200 υπαλλήλους, οι οποίοι συμπλήρωσαν τρία ερωτηματολόγια σχετικά με το άγχος την ώρα της δουλειάς, τις συνθήκες εργασίας και την ύπαρξη ή όχι οπτικών ενοχλημάτων, ως αποτέλεσμα της ενασχόλησης τους με τα κομπιούτερς. Όλοι οι υπάλληλοι μοιράζονταν τον ίδιο εργασιακό χώρο και κανείς τους δεν είχε ιστορικό προβλημάτων με τα μάτια του.
Αποτελέσματα
Το αποτέλεσμα ήταν η διαπίστωση ότι το 1/3 έπασχε από ασθενωπία, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και το 13% είχε συμπτώματα κάθε ημέρα. Η ασθενωπία έιναι μια κατάσταση, κατά την οποία τα μάτια παρουσιάζουν πόνο, είναι βαρειά και η όραση παρουσιάζεται θολή ή διπλή μετά το τέλος της εργασίας. Οι ίδιοι ασθενείς που παραπονέθηκαν για την ύπαρξη οπτικών συμπτωμάτων, είχαν προβλήματα και με το εργασιακό άγχος, είχαν την αίσθηση ότι δεν αξιοποιούντο οι ικανότητες τους και δεν είχαν υποστήριξη από το περιβάλον τους. Η οπτική συμπτωματολογία επιδεινωνόταν από το θόρυβο και τον καπνό που υπήρχε στο περιβάλλον, αλλά όχι από το φωτισμό. “Είναι γνωστό ότι το εργασιακό άγχος μπορεί να προκαλέσει και συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα. Τα συχνά παράπονα για τη χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο της εργασίας είναι ανάλογα με τις απαιτήσεις της δουλειάς, καθώς και με τα παράπονα για το εργασιακό περιβάλλον”
ΤΡΟΠΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ
Στα περισσότερα άτομα, τα συμπτώματα είναι ήπια και αισθάνονται τα μάτια κάπως “κουρασμένα”, ενώ νιώθουν ανακούφιση κλείνοντας τα για λίγο και κάνοντας ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή.
Αν δουλεύετε πολλές ώρες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή βλέπετε πολύ τηλεόραση, τα συχνά διαλείμματα και η χρήση τεχνητών δακρύων μπορούν να βοηθήσουν και να προλάβουν τον πονοκέφαλο.
Αναστολή τυχόν φλεγμονών
Επίσκεψη σε ένα ειδικό για την διόρθωση των αμετρωπιών
Μαντηλάκια καθαρισμού των βλέφαρων ή ειδικοί αφροί.
Λίπανση οφθαλμικής επιφάνειας (τεχνητά δάκρυα)
Μείωση της ημερήσιας χρήσης των φακών επαφής και 5 ημέρες το μήνα πάμε στην εργασία χωρίς φακό επαφής.
Republished by Blog Post Promoter