Τι μπορούμε να κάνουμε έναν έχουμε τραυματισμό στο μάτιOriginally Posted on 29/05/2020, last updated on 17/11/2023 and reposted on 17/11/2023
17/11/2023Θέλω να υποβληθώ σε επέμβαση με Laser. Είμαι κατάλληλος υποψήφιος;Originally Posted on 15/04/2019, last updated on 07/02/2024 and reposted on 07/02/2024
07/02/2024Τα μάτια μας κατά την πάροδο του χρόνου υφίστανται πολλές αλλαγές που επηρεάζουν και την όραση μας .
Κάπου εκεί λίγο πριν λίγο μετα τα 40 ετη σε ηλικία αρχίζουμε ν μισοκλείνουμε τα μάτια μάς για να δουμε καλύτερα κοντά μια ετικέτα ή το κινητό μας , αυτό είναι κατι φυσιολογικό και δεν υπάρχει λογος ανησυχίας είναι η πρεσβυωπία , υπάρχουν κι άλλες αλλαγές που δεν είναι φυσιολογικές και εκεί πρέπει να προσέχουμε.
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα σύνολο δισεκατομμυρίων κυττάρων , αυτά λοιπόν αλλάζουν αλλοιώνονται και υφίσταντο πολλές αλλαγές κατά την διάρκεια της ζωής μας , έτσι π.χ και ο κρυσταλλοειδής ανθρώπινος φακός έπειτα απο την μεση ηλικία δεν μπορεί να είναι όπως χρονια πριν γίνεται δύσκαμπτος και λιγότερο διάφανης οπότε δεν μπορεί να ζουμάρει όπως πριν , επίσης γίνεται λιγότερο διαφανής και το φως περνά δυσκολότερα απο μέσα του , τότε νιώθουμε την ανάγκη οτι χρειάζεται περισσότερο φως για να δούμε καλύτερα και σιγά σιγά δυσκολευόμαστε να βλέπουμε στο ημίφως.
Σταδιακά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας γίνεται λιγότερο ευαίσθητος στο φως και χρειάζεται περισσότερο φως για να δουμε καλύτερα , είναι αποδεδειγμένο ότι ενας άνθρωπος 60 ετων χρειάζεται 3 φορές περισσότερο φως για να διαβάσει ένα βιβλίο απο έναν 20 ετών.
Αλλαγές συμβαίνουν και στην κόρη των ματιών , η οποία συστέλλεται και διαστέλλεται ανάλογα το φως για να βλέπουμε καλυτέρα , η ικανότητα της αυτή περιορίζεται με τον χρόνο και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούμε απο το φως στο σκοτάδι και αντίθετα.
Έτσι, ένας ηλικιωμένος μπορεί να μην βλέπει τίποτα όταν πρωτομπαίνει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ή μπορεί να χάσει παροδικά την όρασή του όταν μπαίνει σε έναν έντονα φωτισμένο χώρο.
Οι αλλαγές στα μάτια με την πάροδο του χρόνου δεν τελειώνουν εδώ. Μειώνεται επίσης ο αριθμός των νευρικών κυττάρων που μεταδίδουν τα οπτικά μηνύματα από τα μάτια προς τον εγκέφαλο. Η απώλεια αυτών των κυττάρων μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των λεπτομερειών, όπως οι διαφορές στις αποχρώσεις και τους τόνους
Μία άλλη αλλαγή είναι ότι τα μάτια αποκτούν την τάση να ξεραίνονται. Η αλλαγή αυτή εκδηλώνεται επειδή μειώνεται η ποιότητα της δακρυικής μας στιβάδας .
Στην τρίτη ηλικία μπορεί να αλλάξει ακόμα και η εμφάνιση των ματιών. Το λευκό τμήμα τους (ο σκληρός χιτώνας), λ.χ., μπορεί να αποκτήσει ελαφρώς κιτρινωπή ή καφέ χροιά. Η αλλαγή αυτή είναι απόρροια της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, τη σκόνη και τον άνεμο κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν.
Ενώ στην επιφάνεια του ματιού μπορεί να εμφανιστεί ένας γκριζόλευκος δακτύλιος (γεροντικό τόξο). Ο δακτύλιος αυτός αποτελείται από άλατα ασβεστίου και χοληστερόλης και δεν επηρεάζει την όραση.
Επειδή εξάλλου μειώνεται το λίπος γύρω από τα μάτια, αυτά μοιάζουν να «βουλιάζουν» στο πρόσωπο. Μία άλλη αλλαγή είναι ότι λεπταίνει ο επιπεφυκότας. Επιπλέον, το κάτω βλέφαρο μπορεί να χαλαρώσει και να παρουσιάσει στροφή προς τα έξω, επειδή εξασθενούν οι μύες γύρω από τα μάτια και διατείνονται οι τένοντες. Η κατάσταση αυτή λέγεται εκτρόπιο
Στην τρίτη ηλικία είναι επίσης πιθανό να βλέπει σποραδικά κανείς στο οπτικό πεδίο του κάποια μαύρα σημαδάκια ή «λάμψεις». Αυτά συνήθως είναι ένδειξη γήρατος. Αν, όμως, η εμφάνισή τους αυξηθεί ξαφνικά, πρέπει να συμβουλευθείτε έναν οφθαλμίατρο.
Ωστόσο, «η απώλεια όρασης δεν αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της γήρανσης. Είναι απόρροια διαφόρων οφθαλμοπαθειών, οι οποίες εκδηλώνονται πολύ συχνότερα στην τρίτη ηλικία. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και, φυσικά, ο καταρράκτης».
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι καθώς μεγαλώνουμε, καλό είναι να υποβαλλόμαστε πιο τακτικά σε προληπτικό έλεγχο των ματιών, ώστε να ξέρουμε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να υποβαλλόμαστε σε λεπτομερή έλεγχο κάθε 2-3 χρόνια μετά την ηλικία των 50 ετών και κάθε 1-2 χρόνια μετά τα 60. Ο έλεγχος πρέπει να συμπεριλαμβάνει διαστολή της κόρης ματιού με ειδικά κολλύρια, για να ελέγχει ο οφθαλμίατρος καλά το εσωτερικό τμήμα του
Τηλ για ραντεβού 213-0116469