ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Ν. ΦΩΤΙΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ο σκοπός αυτής της ενότητας είναι να παράσχει πληροφορίες για μερικές από τις πιο κοινές οφθαλμολογικές παθήσεις, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποια συμπτώματα που σχετίζονται με τα μάτια να επικεντρωθούμε και να κλείσουμε άμεσα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό μας.

ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Ν. ΦΩΤΙΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, γιατί πολλές οφθαλμικές παθήσεις είναι ασυμπτωματικές στα αρχικά στάδια.

Βασική Οφθαλμολογική Εξέταση

 • Έλεγχος Οπτικός οξυτητας, Διαθλαστικός έλεγχος (γυαλιά οράσεως)
 • Έλεγχός χρωματικής αντίληψης, τονομέτρηση
 • Βιομικροσκόπηση
 • Βυθοσκόπηση, κερατομετρία, βασικός ορθοπτικός έλεγχος

Διαθλαστική Μελέτη

 • Έλεγχος οπτικής οξύτητας
 • Διαθλασιμετρία
 • Διαθλαστικός έλεγχος με και χωρίς κυκλοπηγία (μέτρηση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας)
 • Κερατομετρία

Μελέτη Γλαυκώματος

 • Μέτρηση ενδοφθαλμίου πιέσεως (τονομέτρηση)
 • Βυθοσκόπηση
 • Οπτικά πεδία
 • Καμπύλη πιέσεως
ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Ν. ΦΩΤΙΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Συχνές οφθαλμικές παθήσεις

1Μυωπία
Στη μυωπία, το μάτι είναι συνήθως μεγαλύτερο από το κανονικό, με αποτέλεσμα το φως να εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή αντί πάνω του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη θολή όραση από απόσταση, ενώ η κοντινή όραση είναι εξαιρετική. Διόρθωση με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική επέμβαση με laser.
2Υπερμετρωπία
Στην υπερμετρωπία, το μάτι είναι συνήθως μικρότερο από το κανονικό, με αποτέλεσμα το φως να εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Το μάτι έχει μηχανισμό προσαρμογής, αλλάζοντας το πάχος του φακού, προσπαθεί να πετύχει τη σωστή εστίαση. Επομένως, η όραση συνήθως δεν επηρεάζεται σε νεαρή ηλικία όταν η υπερμετρωπία είναι μικρή. Καθώς όμως γερνάμε, ο φακός του ματιού χάνει την ελαστικότητά του και η υπερμετρωπία αρχίζει να εκδηλώνεται ως θολή όραση και δυσκολία εστίασης, αρχικά σε κοντινές αποστάσεις και με την πάροδο του χρόνου σε αποστάσεις. Η υπερμετρωπία μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική με laser.
3Αστιγματισμός
Στον αστιγματισμό, ο διαυγής «γυάλινος» κερατοειδής που καλύπτει το έγχρωμο μέρος του ματιού έχει διαφορετική καμπυλότητα σε όλους τους άξονες, επομένως δεν μπορούν όλα τα μέρη της εικόνας να εστιαστούν στον αμφιβληστροειδή. Τα άτομα με αστιγματισμό μπορεί να βλέπουν τις κάθετες γραμμές πιο καθαρά από τις οριζόντιες γραμμές και το αντίστροφο. Διόρθωση με γυαλιά, τορικούς φακούς επαφής ή διαθλαστική επέμβαση με laser.
4Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία εμφανίζεται όταν ο φακός του ματιού χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και αδυνατεί να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για την κοντινή θέαση. Αν δεν συνυπάρχουν άλλα διαθλαστικά σφάλματα, όπως η μυωπία ή ημυωπία, οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πρεσβυωπικοί γύρω στην ηλικία των 40 ετών, αρχικά εστιάζοντας μακριά από τα κοντινά αντικείμενα και στη συνέχεια απαιτώντας γυαλιά για κοντινές εργασίες και ανάγνωση. Πρόσφατα έχουν δοκιμαστεί διάφορες μέθοδοι διόρθωσης της πρεσβυωπίας με Laser.

ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Ν. ΦΩΤΙΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 • Spiros Taxi
  ⭐⭐⭐⭐⭐

  Καταπληκτικός ιατρός, με πολύ διάθεση άψογος στην ενημέρωση. Επίσης εξέτασε και τον πεντάχρονο γιό μου, πρώτη φορά σε οφθαλμίατρο, φεύγοντας ο μικρός με ρώτησε ποτέ θα ξαναπάμε!!!!!
  Spiros Taxi
 • Alexandra Apostolaki
  ⭐⭐⭐⭐⭐

  2/5/2022 Δευτερα ψηναμε για την Πρωτομαγια .Καθως γυρισε ο ανδρας μου να βγαλει τα ψητα απο την φωτια εσκυψα να παρω την κατσαρολα και με την πιρουνα με βρηκε στο ματι.Πηρα τηλ το γιατρο και αμεσως δεχτηκε να με δει αν και αργια επειγοντως.Εξαιρετικος στην δουλεια του και επεξηγηματικος.Ευχαριστουμε πολυ γιατρε για ολα!!!!
  Alexandra Apostolaki
 • ΜΕΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ
  ⭐⭐⭐⭐⭐

  Πολύ καλός γιατρός, μπράβο!Φιλικός με την μικρή μου, χωρίς να ταλαιπωρηθεί της έκανε εξέταση, εντόπισε το πρόβλημα απ ευθείας , επεξηγηματικός, το συστήνουμε ανεπυφίλακατα..
  ΜΕΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ
 • Dimis V_Of_Lords
  ⭐⭐⭐⭐⭐

  Από τους καλύτερους γιατρούς που εχω γνωρίσει.σχολαστικος, επεξηγηματικος και πάνω απ όλα άνθρωπος. Τον συστήνω και ειλικρινά τον εκτίμησα παρα πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ γιατρέ.
  Dimis V_Of_Lords
ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Ν. ΦΩΤΙΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ